Lyžařský kurz 2022

15. Úno, 2020 | Základní škola

Přes opakující se špatnou epidemiologickou situaci se nám podařilo v letošním školním roce odjet na dva lyžařské kurzy pořádané pro žáky sedmých a osmých ročníků. Uvolněná místa byla obsazena žáky z devátých tříd.

Kurzy se uskutečnily v Hynčicích pod Sušinou na Kralickém Sněžníku ve skiareálu Kraličák. Tento nový areál vznikl propojením skiareálu Hynčice pod Sušinou a Stříbrnice. Chlubí se nejnovější šestimístnou sedačkovou lanovkou v ČR.

Ubytovaní jsme byli na chatě Spartak, která je blízko sjezdovky, a cestu na ni jsme zvládali i s lyžemi na ramenou.

Každý den měl pevný řád.  Po budíčku v půl osmé se děti umyly, oblékly, nasnídaly a vyrazily na svah, kde se zdokonalovaly v technice lyžování nebo snowboardingu 2,5 hodiny. Po obědě a poledním klidu se lyžovalo či snowboardovalo další 2 hodiny. Následovala večeře, vyhodnocení dne a přednáška: 10 pravidel FIS, výzbroj a výstroj lyžaře, zdravověda, technika lyžování a olympijská reprezentace na ZOH v lyžování v Pekingu 2022. Deváťáci se v době přednášek připravovali na přijímací zkoušky z M a ČJ na střední školy. Večerní zábava byla zakončena diskotékou a v půl desáté již všichni leželi ve svých postelích.

Na první LVK vyrazili sedmáci v sobotu 8. 1. z náměstí Míru. Do autobusu nastoupilo 54 žáků a 6 dospělých. Autobus nás dovezl k chalupě Spartak, kde jsme vyložili všechny věci, převlékli se do lyžařského oblečení a šli na celé odpoledne na svah, kde proběhlo rozdělení žáků do 5 družstev podle úrovně lyžování. Družstva 4 a 5 tvořili jen začátečníci, celkem 19 žáků.

Celý týden byl mrazivý, v noci klesala teplota až k mínus šestnácti stupňům Celsia a i přes den se držela nízko. Již nyní vzpomínáme na teplou čokoládu z vyšlehaného mléka, kterou jsme si několikrát dopřáli na zahřátí po lyžování.

Den před odjezdem byly uspořádány závody ve slalomu, kterého se zúčastnili všichni lyžaři. Při nízké viditelnosti na prvním místě v kategorii děvčat zvítězila Kristýna Pikulová a v kategorii chlapců Jan Badin.

Domů jsme dorazili v pátek 14.1.

Na druhý LVK vyrazili osmáci autobusem v sobotu 29. 1. v počtu 36 žáků a 5 dospělých. V tomto kurzu byli nejen lyžaři, ale také snowboardisté. Po příjezdu do Hynčic, byly žáci opět rozděleni do družstev. Vznikla 3 družstva lyžařů a jedno družstvo snowboardistů.

Bohužel hned v neděli nám hory ukázaly svoji sílu. Ráno jsme se probudili do hustého sněžení doprovázeného silným větrem. Po snídani jsme vyšli na dopolední výcvik, ale lanovky byly během hodiny vypnuty kvůli nevhodným podmínkám. Přejeli jsme na sjezdovku s pomou, ale i ta byla po obědě vypnutá. A proto jsme museli zrušit odpolední výcvik a jít na procházku s pořádnou koulovačkou.

Díky vichru popadalo pár stromů na elektrické vedení a to způsobilo vypnutí elektriky v celých Hynčicích. Naštěstí paní kuchařky již měli uvařenou večeři, kterou jsme si snědli při svíčkách. Večerní program byl přizpůsoben tmě a žáci šli tento večer k jejich nelibosti dříve do postele.

Elektrické vedení se podařilo přes noc opravit,  všichni jsme si oddechli a vyrazili ráno na svah.

Během celého týdne sněžilo, napadlo až 25 cm sněhu. Většina účastníků kurzu si musela nechat navoskovat lyže, aby se jim vůbec rozjely a mohli se zúčastnit předposlední den závodů. V kategorii chlapců zvítězil Albert Žďárský, v kategorii děvčat Bára Matulová a v kategorii snowboardistů Lucie Hledíková.

Jediná kaňka na obou kurzech byla, že zdravotník měl spoustu práce, a to z důvodu nedostatečné, v některých případech i žádné fyzické kondice žáků, která se nedílnou součástí podílela na vážnosti poranění a úrazů.

Domů jsme dorazili v pátek 4. 2.

I přes nepřízeň počasí a pár úrazů jsme se všichni vrátili plní zážitků, na které budeme vzpomínat ještě mnoho dalších let.

Mgr. Jana Evstafeva